Hvornår er det nødvendigt med klip af tungebåndet?

14 juni 2022
Lykke Holzmann Søby

advertorial

Hos nogle børn kan det vise sig, at de har det, man kalder et stramt tungebånd og til tider ses det i en kombination med et stramt læbebånd. Det kan betyde, at barnet har svært ved at få nok mælk ved amning, og samtidig kan det gøre ondt på mor, fordi der kommer sår og skorper på brystvorten. Derudover kan det for barnet betyde luft i maven, pga. at barnet sluger meget luft og at mælkeproduktionen ikke stimuleres optimalt. Det stramme tungebånd kan også give andre problemer senere i livet.

Heldigvis er der håb forude, med en simpel operation kan man nemlig gøre noget ved det. Man kan klippe tungebåndet og derfor slippe for alle de føromtalte problemer.

 

Formålet med operationen

Formålet med at klippe tungebåndet er at øge tungens mobilitet. Operationen kan være indiceret til spædbørn, børn eller voksne med følgende helbredsproblemer:

  • Besvær med amning af spædbørn, hvor problemet ikke er blevet bedre ved hjælp af en sundshedsplejerske
  • Artikulationsproblemer (besvær med at udtale visse typer lyde) hos børn i skolealderen, hvor problemet ikke afhjælpes med taleterapi
  • Mekaniske problemer hos ældre børn og voksne (f.eks. problemer med mundhygiejne fra ikke at kunne rense madrester fra tænderne)
  • Praktiske og sociale problemer hos større børn og voksne (f.eks. problemer med at spise is eller kysse)

Klip af tungebånd

Hvornår er det en god idé med denne type operation?

Mens operation bør udføres hos et spædbarn diagnosticeret med et stramt tungebånd, som har vedvarende problemer med at amme, forbliver timingen af ​​operationen for andre indikationer kontroversiel og bestemmes normalt fra sag til sag.

Specifikt vil praktiserende læge få adgang til, hvor godt du (eller din baby/barn) kan løfte tungen, stikke tungen ud og flytte tungen fra side til side.

Graden eller sværhedsgraden af ​​tungeklipningen vil også blive evalueret, da dette kan hjælpe med at vejlede behandlingsplanen.

Hvis du beslutter at gennemfører tungeklipning, vil yderligere medicinsk afklaring sandsynligvis kun være nødvendig, hvis du eller dit barn skal i fuld narkose. Det finder man ud af i samarbejde med den læge der skal udføre indgrebet.

Har du eller din barn brug for denne operation, så besøg https://frederiksholmskanalprivatklinik.dk/tungeband.

Flere Nyheder